Пратиоци

недеља, 3. април 2011.

Sindikat uterivača dugova preti štrajkom

Đuričević smatra da izgled članova ovog sindikata ne treba da zavara ljude FOTO:Kurir
BEOGRAD, 28. mart 2011. (Njuz) – Sindikat građana „Uterivači dugova Srbije“ (UDS), najavio je na današnjoj konferenciji za štampu mogućnost organizovanja štrajka, ukoliko ih ne primi na razgovor premijer Srbije Mirko Cvetković, ili ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.
U saopštenju za javnost, predsednik sindikata Dragiša Đuričević, istakao je da su uslovi rada srpskih „referenata za naplatu dugova“, kako uterivače najčešće službeno nazivaju, postali nemogući i ozbiljno prete stabilnosti celog monetarnog sistema.
- U začaranom krugu neplaćanja, koji se od velikih, preko srednjih i malih preduzeća rastegnuo do najsiromašnijih građana, naš je rad jedina garancija da će potraživanja biti naplaćena. Nadam se da će Vlada Srbije imati razumevanja za naše zahteve, jer bi eventualni štrajk mogao završiti sa nesagledivim posledicama po srpsko društvo u celini. – istaknuo je Đuričević.
Sindikat UDS prevashodno traži mogućnost registrovanja odgovarajućeg obrta ili preduzeća, kojima bi se legalizovalo vršenje ovih poslova, benificirani radni staž, kao i poseban tretman u slučaju prekršajnih, odnosno krivičnih prijava.
Novinar Njuza je nakon konferencije za štampu, popričao sa Đuričevićem, koji je otkrio da je, iako većina građana ne zna taj podatak, sindikat UDS registrovan još 1996. godine.
Prema njegovim rečima, najčešći problemi sa kojima se susreću njegovi članovi, su stereotipi koji prate ovu delatnost, od kojih su mnogi bili prisutni devedesetih, ali su tokom perioda tranzicije promenili svoje ophođenje prema dužnicima, čega mnogi građani nisu svesni.
- Naplata dugova već dugo nije pesničenje, kako prosečan čovek to zamišlja, već je to multidisciplinarna delatnost, gde se primena sile gotovo isključuje. Osim u slučajevima samoodbrane  – kaže Đuričević, koji otkriva da članovi ovog sindikata sarađuju sa psiholozima čiji je zadatak analiza dužnika, sve sa ciljem postavljanja adekvatnog metoda koji će dovesti do izmirivanja obaveza.
- Baš smo nedavno imali slučaj poznatog umetnika, koji nije hteo da plati lizing za novi klavir, pa smo mu u komšiluk doselili promiskuitetne ljubitelje narodne muzike. Verujte mi, brzo se predomislio. Bio je tu i pripadnik ravnogorskog pokreta, kojeg smo maltretirali Titovim govorima. – rekao je Đuričević.

Pleme afričkih ljudoždera pozvalo Čedomira Jovanovića na ručak



Jovanović najavio da će u maju posetiti pleme Basongo
ZANZABUKU/BEOGRAD, 31. mart 2011. (NJUZ) – Pleme Basongo iz Konga uputilo je danas zvaničan poziv lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću da učestvuje na njihovom tradicionalnom ručku, koji će se održati u srcu prašume Zanzabuku u Kongu 17. maja ove godine.
Poziv je usledio posle Jovanovićevog govora u Skupštini Srbije, u kojem se osvrnuo na običaje afričkih naroda da u ishrani koriste svoje sunarodnike.
Ova izjava je naročito odjeknula u medijima na ovom kontinentu pa je, pored reakcija državnih zvaničnika i udruženja afričkih zemalja, izazvala pažnju plemena Basongo koje već generacijama praktikuje kanibalizam.
U pismu koje potpisuje poglavica M’Zunga se između ostalog navodi da je Čedomir Jovanović svojom istupanjem ponovo privukao pažnju svetske javnosti na kanibalizam, a samim tim i probleme kanibala.
- Situacija je alarmantna, jer je u Africi poslednjih godina sve manje turista, kao i zalutalih misionara, koji bi obezbedili redovne obroke onima koji svoju ishranu baziraju na ovom izvoru namirnica – stoji u pismu.
U pozivu se takođe izražava nada da će “gospodin Jovanović biti prvi srpski političar na ručku kod ovog plemena. Prethodni poziv je bio upućen ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću, koji je, iako je sve bilo spremno za njegov dolazak, propustio da postane deo ove tradicije kada je 2009. bio u poseti Kongu”.
Čedomir Jovanović je ovim povodom izjavio da je počastvovan pozivom poglavice M’Zunge i podrškom afričkih naroda programu LDP-a i njemu lično. Lider LDP-a je izrazio nadu da će M’Zungino gostoprimstvo na najbolji način opovrgnuti kritike pojedinih srpskih političara zbog njegove nedavne izjave.

Укупно приказа странице